Piano leren spelen: de snelste en makkelijkste manier

Je wilt piano leren spelen en vraagt je af wat de snelste en makkelijkste manier is. Logisch toch? Tuurlijk. Maar de ogenschijnlijk snelste en makkelijkste manier zou zo maar eens de meest frustrerende kunnen zijn.

De haas en de schildpad

Je kent vast wel het verhaal van de haas en de schildpad. Details verschillen, maar grofweg komt het hier op neer. 

De haas en de schildpad doen een race. De haas gaat als een speer weg. Heeft al snel een enorme voorsprong maar is er ook goed moe van geworden. Dus doet die overmoedig even een dutje.

De schildpad sjokt rustig door, haalt de slapende haas in en wint de race. Moraal van het verhaal: haastige spoed is zelden goed. Gewoon door blijven gaan en volhouden (!) is de beste, slimste en uiteindelijk snelste manier.

Online pianolessen

Vrijwel alle aangeboden online pianolessen vallen in de categorie ‘haas’. Ze worden aangeboden als ‘snel en makkelijk’. En dat zijn ze ook. Al heel snel kun je een paar super simpele liedjes spelen en het klinkt best aardig.

Tenminste, voor iemand die nog niet piano kan spelen. Voor iedereen die echt piano kan spelen klinkt het helemaal nergens naar. Hoe kan dat?

De ‘snel en makkelijk’ methodes gaan alle typische piano uitdagingen uit de weg. En laten dat nou net de dingen zijn die pianomuziek goed doen klinken. We lopen die uitdagingen even door. 

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

Met twee handen onafhankelijk piano leren spelen

Pianisten spelen met twee handen. Maar dat niet alleen. Ze spelen met twee handen onafhankelijk. Wat houdt dat in?

Kort door de bocht: onze natuurlijke neiging is als de rechterhand een toets indrukt dat de linkerhand dat ook en tegelijk wil doen. Dat is gewoon de standaard verbinding in de hersenen.

Het bijzondere van een piano is dat het kan fungeren als een orkest. Melodie en begeleiding op 1 instrument. Doorgaans is de rechterhand dan de melodie en de linkerhand de begeleiding. Hoe hoger het niveau, hoe meer de rechterhand naast de melodie ook een deel van de begeleiding speelt.

Echt piano leren spelen

Nou heeft een begeleiding doorgaans een ander ritmisch patroon dan de melodie. Want juist dat maakt goede muziek zo spannend. En dat betekent op een piano dat de linker- en de rechterhand onafhankelijk van elkaar moeten kunnen spelen. Het resultaat is een enorm rijke, spannende en volle klank. Typerend voor pianomuziek.

Vrijwel iedereen die piano wil leren spelen heeft van tevoren al een beeld van hoe pianomuziek klinkt. Van het luisteren naar goede pianisten. En juist die bijzondere klank willen zij ook.

Die mis je echter volledig wanneer je voor een ‘snelle en makkelijke’ methode kiest. Want twee handen onafhankelijk is moeilijk. Omdat moeilijk niets anders is dan ‘nieuw voor de hersenen’. In de hersenen moeten namelijk voor alle nieuwe vaardigheden en kennis nieuwe verbindingen worden gemaakt. En dat kost oefening. Herhaling en tijd. En dus gaan ‘snelle en makkelijke’ methodes dat uit de weg.

Links speelt bij hen een (doorgaans statisch) akkoord, rechts de melodie. Dat is sneller en makkelijker te leren. Maar klinkt niet als echte pianomuziek. Zelfs niet als echte muziek. En zorgt ervoor dat je later ook niet zelf echte pianomuziek – of het nou Chopin is of Einaudi – kunt kopen en spelen. Want echte pianomuziek werkt dus anders.

Twee muziekbalken

Een andere typische piano-uitdaging is het lezen van twee muziekbalken tegelijk. En die hebben dan ook nog elk een andere muzieksleutel.

Ook hier geldt weer: moeilijk is niets anders als ‘nieuw voor de hersenen’. Het kost simpelweg oefening. Herhaling en tijd. En dus gaan ‘snelle en makkelijke’ methodes ook het lezen van twee verschillende balken uit de weg. Door voor de linkerhand met akkoordsymbolen te werken.

Nou kunnen akkoordsymbolen op de piano ontzettend handig en leuk zijn. Maar dan als extra’s. Want alleen met akkoordsymbolen kunnen spelen zonder echt met twee handen onafhankelijk te kunnen spelen zorgt ervoor dat je niet echt piano kunt spelen. Je mist de rijke klank waar de piano om bekend staat.

pianoles pianolessen leren piano spelen online

Kruizen en mollen

Wat is er meer typisch piano dan het toetsenbord. Witte toetsen en… zwarte toetsen. Maar die zwarte worden door de ‘snel en makkelijk’ methodes zoveel mogelijk vermeden. Is dat erg?

Als je net zo lief naar zwart-wit beelden kijkt op je tv als naar kleur, dan mis je wellicht die zwarte toetsen ook niet. Maar als je liever geniet van een eindeloze rijkdom aan kleuren, dan is het missen van die zwarte toetsen een enorme aderlating.

Want de zwarte toetsen geven kleur aan pianomuziek. Die zwarte toetsen krijg je door kruizen en mollen in de muziek. Dat maakt het lezen van de bladmuziek net ietsje lastiger. En de zwarte toetsen bezorgen de vingers iets meer uitdaging.

Dus gaan de ‘snel en makkelijk’ methodes ook die uitdaging zoveel mogelijk uit de weg. Met als gevolg dat je dan naast alle ritmische rijkdom van het met twee handen onafhankelijk spelen ook alle kleurrijkdom van de zwarte toetsen mist.

Je kunt je dus afvragen of je met een ‘snelle en makkelijke’ methode wel leert pianospelen. Je speelt liedjes op een piano. Maar je speelt niet echt piano. Je gebruikt niet de typische piano dingen die de piano zo’n bijzonder instrument maken. Het 1-mans (of vrouws) orkest.

Langzaam en moeilijk?

Je zou denken dat echt piano leren spelen dan welhaast langzaam en moeilijk zou zijn. Iedereen die voor het internettijdperk piano heeft leren spelen heeft het echter op die echte manier gedaan. Blijkbaar is die echte manier dus voor iedereen goed te doen. Bewezen.

Voor je hersenen maakt het namelijk niks uit. Het zijn hoe dan ook nieuwe dingen die dus nieuwe verbindingen nodig hebben. En dat kost hoe dan ook oefening, herhaling en tijd.

Oefening baart kunst

Oefenen is en blijft dus – welke methode je ook kiest – het allerbelangrijkste. En dat heeft alleen effect als je regelmatig oefent. Liever elke dag een 10 minuten of drie keer per week 20 minuten, dan eens per week 2 uur.

Je moet je voorstellen dat die nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt zoals je een pad in een grasveld maakt.

Loop elke dag dezelfde route over een grasveld en er slijt langzaam maar zeker een blijvend (!) pad uit. Gewoon omdat 1 of 2 dagen ertussen net niet voldoende tijd is om het platgelopen gras te laten herstellen.

Loop eens per week 10 keer over het gras dan richt je even veel schade aan, maar heeft het gras ruim tijd om weer volledig te herstellen.

Dus oefen minstens een paar keer per week. Al is het maar 5 minuten op een klein stukje waar je moeite mee hebt. Dan maak je gegarandeerd vooruitgang.

Op die manier oefenen is dus de echte snelste en makkelijkste manier. In combinatie met echte pianolessen en nog 1 cruciaal ingrediënt.

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

Cruciaal

Het aller-, allerbelangrijkste is je motivatie. Hoe graag je wilt kunnen pianospelen. Want dat bepaalt of je afhaakt als het ook maar even lastig wordt of tegenzit. Of dat je doorzet, wat je ook voor je kiezen krijgt.

Nou zou je kunnen denken dat ‘snel en makkelijk’ motiverend werkt. Maar als het resultaat helemaal niet als echte pianomuziek klinkt en je uiteindelijk ook niet in staat bent om piano bladmuziek van jouw favoriete muziek te kopen (kan tegenwoordig ook online) en zelfstandig instuderen is die motivatie zo weer weg. Dat is namelijk ontzettend frustrerend. Want je hebt er toch je kostbare tijd, moeite en geld ingestoken.

In de praktijk blijf je bij de echte methode juist veel meer gemotiveerd. Want steeds meer van jouw favoriete muziek wordt speelbaar. En klinkt ook nog eens zoals je hoopte toen je eraan begon.

Overigens, stel dat je uiteindelijk privéles wilt, de grote pianocomponisten als Chopin wilt kunnen spelen, of bijvoorbeeld Neoklassiek (Einaudi, Tiersen, Beving, etc.) wilt spelen op een manier dat het ook echt klinkt zoals je het kent, of als je later misschien wel naar het conservatorium zou willen; dan is de echte methode sowieso de enige manier.

Echte pianolessen online

Je weet nu wel dat echte pianolessen verreweg de beste en slimste investering van jouw tijd, moeite en geld zijn. Maar kun je ook online echte pianolessen vinden?

Vrijwel alle online pianolessen gebruiken een vorm van een ‘snel en makkelijk’ methode. Dat trekt de meeste mensen. Snel, makkelijk en goedkoop. En voor al die dingen betaal je dan de hoogste prijs. Je mist al die dingen die echte pianomuziek zo mooi en zo ontzettend leuk maken.

Gelukkig heeft een echte pianist lef getoond door wel echte pianolessen online aan te bieden. Voor een leek minder aantrekkelijk dan een ‘snel en makkelijk’ methode. Maar jij weet nu wel beter.

Benieuwd? Klik dan hier om een kijkje te nemen. Het is volkomen veilig hoor, je bent al op die website en het is de website van misschien wel de bekendste pianist van Nederland: Cor Bakker.